google-site-verification=akUFfWvvEWH_P2ndqxr0JoQuK_pZhbPyS5l_EY28dtM

Als ik dit vraag aan mijn klanten dan zitten ze me vaak heel verbaasd aan te kijken. Ik zie ze dan al denken: Jij bent toch de boekhouder dus jij weet dat toch? Dan kun jij me dat toch vertellen!

Ik heb geprobeerd ze te leren hoe ze in hun boekhouding de winst & verliesrekening (ook wel resultatenrekening genoemd) of de balans kunnen lezen. Bij het horen van deze termen slaat de weerstand al toe en als ik de cijfers laat zien, dan ontstaat al kortsluiting. Sommige willen zich daar wel in verdiepen en sommige niet. Dat is oké, ik snap het helemaal.

Ik vind boekhouding eigenlijk ook maar niets. In principe ben je bezig om geschiedenis te schrijven; alles wat je in je boekhouding doet is al geweest. Al helemaal als die boekhouding maar één keer per maand of nog erger, één keer per kwartaal bijgehouden wordt. Daar kun je helemaal geen goede financiële beslissingen over nemen, laat staan toekomstgericht ondernemen.

Zoals ik al zei, bij het horen van de term ‘winst & verliesrekening’ slaan sommigen van mijn klanten al op tilt. Misschien zouden we dit overzicht het ‘verkopen en kosten’ overzicht moeten noemen. Dat is het eigenlijk ook.

Links staan de kosten en rechts staan de verkopen. Het verschil tussen je verkopen en je kosten is je resultaat. Meestal krijg ik dan de vraag ‘als dit mijn resultaat is, waarom staat dit dan niet op mijn bankrekening?”

Dat is een hele begrijpelijke vraag. Bij dit resultaat is namelijk nog geen rekening gehouden met:

 • De belastingen die je nog moet betalen;
 • Afschrijvingen over je investeringen;
 • Salaris die je aan jezelf overmaakt;
 • Sparen voor oudedagsvoorziening;
 • AOV verzekering;
 • Aflos en rente hypotheek van bedrijfspand.

Wat er dan uiteindelijk overblijft is je echte winst. Hoe staat je bedrijf er financieel dan voor? Is een gezonde of ongezonde financiële situatie?

Geld

Misschien heb je nooit zo over geld nagedacht of vindt je het niet belangrijk genoeg. Maar geld is echt dé eerste levensbehoefte van je bedrijf.

Een gezonde geldstroom is dé eerste basisbehoefte van een financieel gezond bedrijf. Het is de brandstof van je bedrijf en zonder brandstof zul je geen succesvol en financieel gezond bedrijf opbouwen. Het resultaat: je gaat failliet.

Een gezonde financiële huishouding met consistente geldstromen, zorgt ervoor dat je beter kunt inspelen op kansen en bedreigingen en dat je betere financiële beslissingen kunt nemen. Zo simpel is dat. Een heel belangrijk onderdeel van je bedrijf dus.

Sta je er wel eens bij stil wat jij allemaal moet doen met het geld uit je bedrijf

 • Genoeg salaris aan jezelf overmaken
 • Je belastingen betalen
 • Je leveranciers betalen
 • Een buffer opbouwen
 • Sparen voor je oude dag
 • Investeringen doen

Nu ben ik heel benieuwd. Heb jij je financiën onder controle of schort er toch van alles aan? Is het dat laatste, dan lees hieronder snel verder.

Maar eerst even een moment van bewustwording.

In de opsomming hierboven benoem ik een buffer opbouwen. Daar gaat het in deze bewustwording over.

Sta eens even stil bij het volgende: Heb jij genoeg geld op je bankrekening staan om een maand niet te werken bijvoorbeeld voor vakantie? Kun jij dan evengoed geld naar je privérekening overmaken en gewoon alle kosten en belastingen betalen?

Ook volgende situatie kan zich voordoen: Stel dat je door omstandigheden drie maanden niet kunt werken heb jij dan genoeg geld op je rekening om het drie maanden te kunnen uitzingen én kun je daarbij aan al je verplichtingen voldoen?

Had je daar ooit al eens over nagedacht?

Het is niet erg hoor. Hopelijk ga je dat nu wel doen. Er zullen vast veel meer ondernemers zijn die hier niet zoveel over nadenken. Vooral niet als je bedrijf lekker loopt en er genoeg geld binnenkomt, je hebt leuke klanten je kunt al je facturen betalen en je geniet enorm van het ondernemer zijn. Het is dan heel logisch dat je niet vooruit kijkt en denkt.

Dat is wel iets wat je NU mag gaan doen, vooruit denken en toekomstgericht ondernemen, wil je over vijf jaar en het liefst veel langer nog bestaan? Het is echt nodig dat je vanaf NU gaat “sparen” voor eventuele financiële tegenslagen en zorgt dat je veel slimmer met je geld omgaat.

Hoe pak je dat aan?

Simpel: door te focussen op de eerste levensbehoefte van je bedrijf en dat het allerbelangrijkste te maken, namelijk je geld.

Je boekhouding is de financiële basis van je bedrijf. Hierin boek je alles wat al is gebeurd, waardoor je weet hoe jouw bedrijf financieel heeft gedraaid, tot en met het moment van bijwerken.

Wanneer je toekomstgericht wilt ondernemen, moet je er echt voor zorgen dat je slimmer met je geld omgaan. En dat geld staat op je bankrekening. Die is altijd bijgewerkt en up-to-date, dus je ziet in één oogopslag hoeveel er op je rekening staat.

Maar, het hebben van één bankrekening heeft een nadeel. Dat is dat daar een totaalbedrag op staat en dat je zelf goed in de gaten moet hebben dat je:

 • naast de btw ook nog ib/zvw moet betalen op een bepaald moment, maar hoeveel, weet je nog niet;
 • je leveranciers nog moet betalen;
 • Oh ja, maandelijks ook nog een bedrag naar je privérekening moet overmaken
 • Rekening houdt met een buffer opbouwen.

Wil je slimmer met je geld omgaan en ook nog meer informatie uit je bankrekening halen? Dan is de oplossing heel simpel. Je voelt het misschien al aankomen: Verdeel je geld/ je inkomsten over meerdere bankrekeningen, elk met een eigen doel.

Zo zorg je ervoor dat je altijd geld gereserveerd hebt voor de belastingdienst, je leveranciers, je eigen salaris, winstuitkering en dat je een buffer kunt opbouwen.

Het is wel heel belangrijk dat je je belastingen betaalt alléen vanuit je belastingenrekening, je salaris vanuit je salaris rekening en je leveranciers vanuit je kostenrekening. Het is niet de bedoeling dat je het nog benodigde geld van een andere rekening haalt wanneer het saldo van je kostenrekening niet toereikend is. Je zult het moeten doen met het geld wat op er dat moment op die rekening staat. Dit zet je aan tot nadenken over waar je je geld aan uitgeeft en of dat op dat moment wel mogelijk is of dat je toch nog even moet wachten.

Met je bankapp kun je in één oogopslag zien hoe de stand van financiën is. Bunq en Knab zijn trouwens de enige banken waarbij je meerdere betaal- en spaarrekeningen kunt openen voor een standaard laag bedrag per maand.

Deze manier van omgaan met je geld zorgt ervoor;

 • dat er altijd geld genoeg is;
 • dat je gemotiveerd bent en blijft om je bedrijf te laten groeien;
 • dat je veel meer inzicht hebt in je kosten in verhouding tot je omzet en je winst; hierdoor is het eenvoudiger om financiële beslissingen of waar nodig kosten te besparen;
 • Je ziet je doelen dichter bij komen;
 • Het geeft je rust; geen stress meer over te betalen belastingen en leveranciers en of je jezelf wel salaris kunt uitbetalen.

Je ziet aan je bankrekeningen hoe jouw bedrijf er financieel voorstaat. Zo kun je  ondernemen zonder financiële kopzorgen en het is ook nog eens beter voor je gezondheid. Wie wil dat nu niet?

Weten hoe je er financieel voorstaat, slim omgaan met je geld en daardoor een financieel gezond bedrijf opbouwen, is wat ik iedere ondernemer gun. Dit is een van de dingen waar ik ondernemers mee kan en wil helpen. Het is de bedoeling dat slim omgaan met je geld een onderdeel wordt van een traject wat ik wil gaan ontwikkelen.

Dus bij deze. Beste ondernemer:

 • Vind je dit interessant? Hou dan vooral deze blog en mijn socials in de gaten
 • Wil je ook testklant worden? Dat kan nog! Ik heb nog 3 plekken open.
 • Ik daag je uit om zelf je boekhouding te doen. Wordt een Boekhoud Doe-‘t-zelver
 • Ik begeleid jou met het zo optimaal mogelijk inrichten van je online boekhouding zodat je gebruik maakt van alle slimme handigheidjes binnen je boekhouding.
 • Ik leer jou om eenvoudig en sneller je boekhouding te doen zodat je niet tegen btw-aangifte tijd nog je hele boekhouding van een kwartaal moet inhalen. Door gebruik te maken van mijn methode stop je vanzelf met uitstellen.
 • Ik leer jou ook hoe je op een slimme en makkelijke manier omgaat met je geld.
 • Ik ga met jou aan de slag met je Money Mindset

Denk je nu: tof, Met haar wil ik wel een gratis 1ste Hulp bij je boekhouding kennissessie. Klik dan op onderstaande link.

https://www.creatals.nl/gratis-ehbb-verkenningssessie/

Dan wens ik je voor nu een prettige week en zie ik je bij de volgende blog weer!