google-site-verification=akUFfWvvEWH_P2ndqxr0JoQuK_pZhbPyS5l_EY28dtM

Je herkent het misschien wel. Je werkt hard, je hebt een lekkere omzet maar onder de streep blijft er niet zoveel over. Dan denk je misschien f#ck, waar is dat geld allemaal gebleven?  

Eén van de oorzaken kan zijn dat je kosten net zo hard zijn gegroeid als je omzet. Zonder dat je je daar bewust van bent, heb je meer uitgegeven aan dingen die jij nodig vond. Dit is duidelijk een gevalletje niet op de hoogte zijn van de financiën binnen je bedrijf en er totaal geen grip op hebben. 

Ik zie…

Weet je wat ik veel zie gebeuren? Vrouwelijke ondernemers die zijn gaan ondernemen vanuit een grote passie voor hun vak. Hun partner heeft een goed inkomen en ze zijn dus niet afhankelijk van het inkomen uit haar bedrijf. Ze zeggen vaak; “ik doe het niet voor het geld”. Sorry dat ik dit moet zeggen maar ik vind dat best wel bullshit. Want hoe kan je bedrijf draaien zonder geld? Geld is toch echt de brandstof voor je bedrijf, anders gaat je bedrijf failliet en dat willen we niet. Toch?  

Ik oordeel trouwens niet over vrouwen die dat roepen. Ik zou ze alleen zo graag wakker willen schudden en tegen ze te zeggen dat ze super goed bezig zijn. Dat ze trots mogen zijn op het bedrijf wat ze runnen en ze daar ook nog serieus geld aan mogen verdienen. Geld om zichzelf een mooi salaris te kunnen uitbetalen, om leuke dingen met hun gezin te kunnen doen. Of die grote dromen die ze misschien hebben uit te laten komen. Zo mooi kan het zijn. En daar heb je geld voor nodig. 

Ik kan hier nog uren over praten want dit gaat me aan het hart. Ik zie het zo vaak gebeuren dat ze worstelen om de maand rond te komen. Wat nou: 

  • Als jij niet meer wakker hoeft te liggen van onverwachte facturen ontvangen? 
  • Als je geen buikpijn meer hoeft te hebben wanneer die belastingaanslag op de mat valt? 
  • Als jij nooit meer geld te kort hebt? 
  • Als jij nooit meer teveel geld uitgeeft? 

Geen geldzorgen meer en totale controle over je geld

Zoals ik hierboven al zei gaat het onderwerp geld en vrouwelijke ondernemers mij aan het hart. Ik heb het mijn missie gemaakt om ze te helpen de baas over hun geld te worden. Om ze goed te kunnen helpen ben ik bezig om een traject te ontwikkelen. Met een paar testklanten ga ik onderzoeken op welke manier ik dat het beste kan doen. Met hun feedback op datgene wat ik ze aanreik kan ik het beter en beter maken.  

Afgelopen week had ik een coach call via zoom. Laat me je meenemen in dit gesprek waarin we uitgebreid hebben gesproken over de baas worden over je financiën, door middel van slim omgaan met je geld. Want ik denk dat dit ook heel waardevol voor jou kan zijn als jij op zoek bent naar manieren om controle te krijgen en te houden over jouw geld. 

Het hele idee van slim omgaan met je geld is gebaseerd op het verdeelsysteem uit de tijd van onze oma’s en opa’s. Onze oma’s verdeelden altijd het geld dat opa elke vrijdag in het loonzakje mee naar huis bracht. Door het geld te verdelen in verschillende envelopjes met elk hun eigen doel zoals bijvoorbeeld boodschappen, huur, gas/licht, kolen zorgden ze ervoor dat niet al het geld uitgegeven werd aan de boodschappen. Als de kolenboer kwam, betaalden ze dit met het geld uit het envelopje kolen. De hoeveelheid kolen die gekocht konden worden was afhankelijk van de inhoud van dit envelopje. Zo gingen ze bewust met hun geld om. 

Bewust met je geld omgaan is dus key om de baas te worden over je financiën. 

Inkomsten verdelen over verschillende bankrekeningen

Wil je starten met slim omgaan met je geld, dan ga je al je ontvangsten verdelen over verschillende bankrekeningen met specifieke doelen, zoals onder andere salaris, belastingen, kosten en reserve. Het verdelen van je ontvangsten over verschillende rekeningen is een gamechanger om de baas te worden over je financiën.  

 In 3 stappen starten met slim omgaan met je geld: 

 Stap 1: Maak de volgende 5 bankrekeningen aan 

– Ontvangsten; Dit is de rekening waar je klanten hun factuur op betalen. Vanaf deze rekening verdeel je het geld over de andere rekeningen. 

– Reserve; De rekening om reserve op te bouwen en om per kwartaal een extraatje uit te keren aan jezelf. 

– Salaris; Vanaf deze rekening maak je iedere maand met een automatische overboeking salaris aan jezelf over 

– Belastingen; Deze rekening dient voor de reservering van zowel de btw als de inkomsten- of vennootschapsbelasting. 

– Kosten; Vanaf deze rekening betaal je je leveranciers. 

Een klein probleempje bij het openen van meerdere bankrekeningen is dat je niet bij iedere Nederlandse bank gratis de benodigde betaalrekeningen kunt openen. Knab en Bunq zijn de Nederlandse banken waarbij dat wel kan. 

 

Stap 2. Een Quick Checkup van de financiën binnen je bedrijf 

Het verdelen van het geld op je ontvangstenrekening doe je aan de hand van verdelingspercentages. Deze verdelingspercentages bereken je met de Quick Checkup. Het is als het ware een eerste globale berekening.  

 De Quick Checkup maak je aan de hand van de cijfers van het afgelopen jaar en daarvoor heb je een bijgewerkte boekhouding nodig. 

  • Omzet: Het eerste getal wat je nodig hebt is de omzet van het afgelopen jaar. Die haal je van je winst- en verliesrekening af.  
  • Kosten: Daarna vul je de kosten in. Die haal je ook van de winst- en verliesrekening af.  
  • Salaris: Als zzp-er reken je je salaris uit aan de hand van de daadwerkelijke maandelijkse privé-opnames.  
  • Belasting: Het belastingbedrag is de IB (Inkomstenbelasting) die je over het betreffende jaar daadwerkelijk hebt betaald of hebt gereserveerd. Als je nog geen belasting hebt betaald en je hebt ook geen reservering gemaakt, dan is het bedrag 0.  

BTW behoort ook tot de belasting. Die haal je eerst uit de omzet voordat je de rest van de verdeling doet. Je kunt daarvoor 17% aanhouden. Dat is feitelijk iets te veel, want je houdt nu geen rekening met de btw die je  terugkrijgt over de kosten. Waarschijnlijk is 16% of 15% genoeg. 

De percentages zijn nog niet perfect, maar door er mee te gaan werken, krijg je wel veel beter inzicht in de financiële situatie van je bedrijf dan je ooit had. 

 

Stap 3: Verdelen maar 

Het verdelen doe je op vaste momenten in de maand. 

  • Ontvangsten: 2x per maand, bv de 10 en de 25ste. 
  • Salaris: maandelijks automatische overboeking naar privé 
  • Kosten: na de verdeling van het geld op de ontvangstenrekening over de andere rekeningen 2x per maand, betaal je je leveranciers. 
  • Reserve: Elke kwartaal keer je jezelf, 50% van het bedrag wat op deze rekening staat, uit. Dit is een winstuitkering voor jou. De andere 50% zet je op een aparte spaarrekening. Daarmee bouw je een buffer op. 
  • Belastingen: Gebruik het geld op de belastingen-rekening om de BTW per kwartaal van te betalen. Maak de rest over naar een aparte belasting spaarrekening voor de IB-aangifte.

En dan ga je van start. Je hoeft je slechts aan één regel te houden: als een rekening leeg is, dan mag er geen geld van een ander rekening gehaald worden. Op=Op en je zult tot het volgende verdeelmoment moeten wachten voor je weer iets van die rekening kan halen.  

In principe kun je zo nooit te veel geld uitgeven en spaar je ook nog eens. Een rekening met een overschot kun je aan het einde van de maand op de buffer spaarrekening overmaken of je laat het op die rekening staan om op die rekening zelf te sparen (voor grote uitgaven bijvoorbeeld).  

Op deze manier met je geld omgaan vraagt een ijzeren discipline maar het zorgt er wel voor dat je nooit meer geldtekort hebt of dat je te veel geld uitgeeft. Geen geldzorgen meer. De baas zijn over je financien is een gelukmaker. 

Ik hoop je hiermee weer iets bij te hebben gebracht en dan wens ik je verder nog een fijne week!