google-site-verification=akUFfWvvEWH_P2ndqxr0JoQuK_pZhbPyS5l_EY28dtM

Wie ben ik?

Ik ben Chantal van der Leeden, een creatieve zingende, cijfertjes liefhebbende mensenmens. Ik hou ervan om creatief bezig te zijn. Of het nu knutselen is in Canva voor mijn bedrijf of iets decoratiefs maken voor in huis, ik word er heel blij van.  Ook van muziek en zingen word ik heel blij. Wanneer ik het moeilijk heb of ik heb even afleiding nodig, zorgt muziek er altijd voor dat ik me snel weer beter voel. Lezen is ook zoiets. Wanneer ik een spannend boek aan het lezen ben dan hoor ik of zie ik niets meer om me heen. Ik zit als het ware in mijn eigen bubbel.

En wat mij nog blijer maakt is mijn gezin. Samen met echtgenoot Fred en onze dochters Kim (bijna 21) en Jill (15) wonen wij in het midden-Limburgse Neer op steenworp afstand van de Maas. Regelmatig kun je me daar vinden wanneer ik even moet opladen. Ik kan enorm genieten van de zonsopgang of zonsondergang aan de Maas. Zoals het licht weerkaatst op het water, zo mooi! Zoals je ‘m al voelt aankomen, ook daar word ik heel blij van. 

Start van mijn bedrijf

Het is bijna 11 jaar geleden dat onze jongste dochter, toen 4, net voor de kerst in 2012 heel ziek werd. Een heel zwaar traject van ruim 2 jaar beheerste ons leven. Het had een diepe impact op ons allemaal. Begin januari 2015 was er dan eindelijk die laatste behandeling waarna wij deze zware periode konden gaan afsluiten. Tenminste daar hoopten wij op. Ik werkte toen als administratief medewerkster in de kinderopvang. Ik heb steeds alle ruimte en tijd gehad om bij mij jongste dochter te kunnen zijn in haar ziekteproces en voor mijn oudste dochter die toen 10/11 jaar was en die ons ook heel hard nodig had. Ik zat nog zo in proces van ziekenhuisbezoeken, behandelingen, bijwerkingen en zorgen voor de kids. Het heeft voor mij zeker nog een half jaar geduurd voordat ik weer enigszins iets van mezelf begon terug te vinden.

Ik begon me toen ook af te vragen of ik mijn werk nog wel leuk genoeg vond. Ik heb me toen de vraag gesteld, zie ik me dit over 5 jaar nog doen? Daar was ik al snel uit. Nee. Maar wat dan wel, vroeg ik me af?

Wij zijn eind van 2015 ons huis gaan verbouwen en daar heb ik me volledig op gestort. We hadden geregeld verschillende zzp’ers over de vloer. Ik hoorde ze regelmatig klagen over dat ze het zo druk hadden, dat ze nauwelijks tijd hadden om offertes uit te werken en al helemaal geen tijd hadden voor hun boekhouding. Dat was het. Dat kan ik ze uit handen nemen bedacht ik me toen. Ik ben gaan onderzoeken wat ik erbij kwam kijken om als zelfstandige te starten. Heel veel maanden onderzoek gedaan en toch nog niet overtuigd dat het kon, dat ik het kon.

Toen ik begin 2016 te horen kreeg dat ik overtallig werd bij het kinderdagverblijf, was de keuze snel gemaakt. En ik heb de sprong gewaagd.  Vol passie, enthousiasme en idealen begon ik in mei 2016 aan mijn ondernemersreis. Mijn missie was dat ik al die zzp’ers in de bouw ging helpen met hun boekhouding en alles wat er mee te maken had, zodat zij konden doen waar zij goed in waren. Het grappige is, ik heb in al die jaren dat ik zelfstandig ben slechts één bouwvakker geholpen. Ik heb vanaf het begin langere interim opdrachten, waarbij ik op locatie als een soort financieel administratieve kracht bij bedrijven word ingehuurd om de boekhouding weer op orde te brengen en ook te houden. Dit was vaak op aanraden van hun accountant waar ik een samenwerking mee had.   

Bewustwording en besluiten nemen

Je bent nooit klaar met leren als ondernemer. Ik blijf mezelf ontwikkelen en ik leer zo ontzettend veel van ondernemers die al zo veel verder zijn dan ik. Niet om ze te kopiëren, maar om te kijken wat doen zij en hoe kan ik het op een manier kan doen die bij mij past en waar ik in geloof? Dat is ook wat ik wil voor de ondernemers die ik kan en mag helpen.   Mijn grote lessen de afgelopen jaren: 

 • Het is ok om hulp te vragen. Ik hoef niet alles alleen te doen. Dat heb ik lange tijd wel gedacht. Maar zo kom ik nooit bij mijn doel. 
 • Samenwerkingen met andere ondernemers aangaan. Samen kom je veel verder. Ieder doet waar hij/zij goed in is. 
 • Dicht bij mezelf blijven en vooral alles op mijn eigen unieke manier doen. 
 • Schijt hebben aan anderen. Dat vind ik af en toe nog wel een lastige. 

Het afgelopen jaar heb ik mezelf heel vaak de vraag gesteld: wat wil ik nu eigenlijk? Wie wil ik helpen en met wat? In de loop van het jaar liep ik daar een beetje in vast. Ik had een nieuwe grote interimopdracht aangenomen. Bij deze klant zou ik 24 uur per week op locatie uit gaan helpen. Ze moesten op zoek naar een nieuwe medewerker maar die was nog niet zo 1-2-3 gevonden. In eerste instantie was de duur van de opdracht ongeveer 2,5 maand. Dat was voor mij een van de redenen om akkoord te gaan met het aantal uren per week. Ik dacht echt, dat lukt mij allemaal wel. Niets was minder waar. Juli was weer btw-aangifte maand. Ik was continue aan het werk, ook in de avonden en de weekenden. Het gevolg was dat ik aan het einde van die maand met migraine in bed lag.  

Daarnaast was er bij de opdrachtgever een probleem waar mijn hulp bij nodig was. Hun boekhoudsysteem was heel anders dan ik gewend was en daardoor kende ik het nog niet goed genoeg om de data uit het systeem te halen. Dat zorgde voor heel veel frustratie en een gevoel ‘what the f#ck ben ik eigenlijk aan het doen hier?’. Die maand ben ik mezelf keihard tegengekomen.  

Zo kon ik niet langer doorgaan. Er moest wat veranderen. Ik moet beter voor mezelf zorgen en heb een paar belangrijke besluiten genomen. Alles wat mij energie kost en wat ik niet meer leuk vind om te doen daar stop ik mee. Dat zijn er 2: 

 • Stoppen met interim opdrachten; Ik maak deze interim opdracht af en ik neem geen nieuwe meer aan. Inmiddels ben ik twee maanden langer bij deze opdrachtgever aan het werk dan de bedoeling was. Zoals het er nu naar uit ziet loopt deze opdracht op het eind van het jaar af. 
 • Stoppen met aannemen van boekhoudklanten; die actie heb ik direct ingevoerd. Als ik ergens niet meer blij van word, is doen van gehele boekhoudingen voor klanten. Ik neem alleen nog klanten aan die zelf hun boekhouding doen en die iemand nodig hebben die meekijkt en controles doet, feedback geeft, waar ze hun vragen kunnen stellen, die jaarafsluitingen voor ze doet en de aangifte Inkomstenbelasting. 

Maar wat dan wel?

Dat is een van de vragen die me de afgelopen maanden bezig hebben gehouden. Waar word ik blij van en krijg ik energie van?  Dat zijn een aantal dingen.  Wat ik heel belangrijk vind is dat jij als ondernemer altijd op de hoogte bent van de financiële stand van je bedrijf en dat zelf je boekhouding moet kunnen doen. Als je héél groot wordt, is dat natuurlijk een ander verhaal. Ik heb het nu met name over de zzp’er. Door alle digitaliseringen en automatiseringen zijn de online boekhoudingen zo gemaakt dat je als ondernemer zelf je boekhouding kunt doen. Als je gebruik maakt van alle innovatieve handigheidjes in het programma, dan hoef je er ook nog eens niet zo veel tijd mee kwijt te zijn.

Inrichten en automatiseren van een boekhouding vind ik heel leuk om te doen. Wat ik nog leuker vind is om de ondernemer, die zelf zijn boekhouding wilt doen, te leren hoe zijn/haar online boekhouding werkt en hoe die op een slimmere en snelle manier de boekhouding kan doen.  Ik heb een systeem leren kennen waarmee je op een slimme en gemakkelijke manier met je geld kan omgaan. Met dit systeem zorg je ervoor:  

 • Dat je altijd voldoende geld op je rekening hebt staan om als eerste jezelf een salaris uit te kunnen betalen; 
 • Dat je altijd genoeg hebt om je belastingen te betalen; 
 • Dat je altijd je leveranciers kunt betalen; 
 • Dat je kunt sparen voor je pensioen; 
 • Dat je een buffer kunt opbouwen; 
 • En nog veel meer; 

En als laatste hou ik me veel bezig met Money mindset Hoe denk je over geld? Welke overtuigingen heb je over geld? Helpen die overtuigingen je in je business of werken die juist tegen je? Hoe kun je je belemmerende overtuigingen ombuigen naar overtuigingen die je wél dienen? Ik vind dat een mega interessant onderwerp waar ik me in aan het verdiepen ben en wat ik heel graag met jou wil delen. Ik ben ervan overtuigd dat jou dat ook kan helpen.   Inmiddels ben ik 7,5 jaar ondernemer en ik vind het vooral een super interessante ontdekkingsreis. Een reis van ups en downs, een reis van mezelf al verschillende keren tegen te zijn gekomen, dat ik niet meer wist wat ik moest. Opkrabbelen uit een diep dal en op zoek gaan naar: waar wil ik naar toe? Wie wil ik helpen? En hoe kan ik ze helpen? Dat zijn mijn grootste vraagstukken.

Tijdens mijn ontdekkingsreis, die nog steeds voortduurt, heb ik mijn creatieve talenten herontdekt. Ik heb geleerd om dichter bij mezelf te komen en te blijven en vooral de dingen op mijn eigen creatieve manier te doen en niet te veel kijken hoe andere ondernemers het doen. Uit dit alles moet dus een aanbod ontstaan. Hoe dat precies uit moet komen te zien weet ik nog niet. Vanaf november ga ik met een aantal testklanten aan de slag om dat uit te vinden. Daarbij geven zij mij input over wat zij nodig hebben en feedback geven op wat ik ze te geven heb. Het wordt uitproberen, op mijn bek gaan en doorgaan, bijschaven en nog meer uitproberen. Een proces waar ik heel veel zin in heb en waar ik weer meer ruimte voor krijg.

In mijn volgende blog zal ik hier alles over vertellen. Hou dus mijn website en socials in de gaten en dan wens ik je een prettige week!