Van harte proficiat, want jij bent getuige van de geboorte van mijn allereerste blog. In de bijna vijfeneenhalf jaar dat ik ondernemer ben, heb ik dit nog nooit gedaan. Eerlijk gezegd vind ik het wel rete spannend. Want waar moet ik over schrijven? Waar begin ik? Zoveel vragen, zoveel ideeën …

 

Mijn reden om te gaan bloggen?

 

Dat zal ik je vertellen.

Ik luister bijna elke dag wel een podcast van Kim Munnecom. Zij is een grote inspiratiebron voor mij. Meerdere van haar afleveringen gaan over ondernemen op een manier die bij jou past, dat je dingen op jouw authentieke manier aanpakt.

Als je iets niet leuk vindt dan moet je dat vooral niet doen. Of als je al bij voorbaat roept: ”dat zou mij nooit lukken”, dan is dat zeker niet jouw pad.

 

Mijn pad

Mijn pad was zeker niet stories maken. Ik dacht dat ik dat moest doen. Dit kwam vooral omdat ik best wel veel gekeken heb hoe anderen hun verhaal de wereld inslingeren en dit gebeurt gewoon heel veel door stories. Degene die dat heel veel gebruiken lijkt het ook heel gemakkelijk af te gaan, dus ik dacht dat ik dat ook moest doen. Op zich lukte stories opnemen nog wel, maar op den duur ging het me tegenstaan om de hele dag te delen wat ik aan het doen ben. Daarnaast moest ik ook nog alles editen en van teksten voorzien… Pfff, het voelde zwaar en moeilijk. Uiteindelijk ben ik er mee gestopt.

Kim Munnecom heeft het in haar podcast ook vaker over: Document, don’t create. Zij leeft dit letterlijk. Kim deelt alles waar ze mee bezig is, wat haar bezig houdt en wat zij van wie leert op een manier en welke kanalen die bij haar passen. Podcasten en stories maken. Dit vind ik super interessant. Het heeft me echt het aan denken gezet.

Hoe ga ik delen wat me bezighoudt, waar ik mee bezig ben, wat ik doe, hoe ik mijn klanten kan helpen en hoe ik dat wat ik leer van anderen deel zodat jij er ook weer van kan leren?

Zoals ik al zei ben ik in de weer geweest met stories, maar dat voelde niet als mezelf. Wat dan wel? Als ik terug kijk op de laatste 10 jaar; wat ik heb gedaan dat me makkelijk afging? Ik kan zo twee dingen opnoemen waar ik goed in ben en wat me totaal geen moeite kost.

 

1. Schrijven

Dat heb ik altijd leuk gevonden. Als kind schreef ik van die kleine toneelstukjes, toneelstukjes die het levenslicht nooit hebben gezien, hihihi…

Toen mijn jongste dochter ziek was, heb ik een blog bijgehouden. Daarop schreef ik elke week hoe het met haar ging, wat ze meegemaakt had en schreef ik over haar behandeling. Het was mijn manier om te verwerken. Bovendien hoefden we hierdoor niet honderdduizend keer ons verhaal te vertellen want dat wordt je heel snel beu. Ik kreeg altijd terug van mensen dat ze het zo lekker leesbaar vonden.

Content schrijven voor mijn social media en voor mijn website vind ik leuk en dat gaat me, al zeg ik het zelf, best goed af. Ik ben nu misschien een beetje bescheiden maar ach, iedere gek zijn gebrek, toch? Met het schrijven van content voor Instagram heb ik altijd het probleem dat ik te weinig ruimte heb en dat ik dus behoorlijk wat tekst moet schrappen.

Ik bedacht me: waarom ga ik dan niet experimenteren met blogs schrijven? In het begin wekelijks een blog schrijven en misschien uiteindelijk wel dagelijks. Wie weet.

Om deze blog uiteindelijk te kunnen schrijven, heeft best wel wat tijd gekost. Ik moest aan het idee wennen. Het is mijn eerste blog. Waar begin ik? Waar moet ik over te schrijven? Zoveel ideeën in mijn hoofd dat ik er zelf niet meer uitkwam. Het gevolg was dat uitstelgedrag weer om de hoek kwam kijken. En we weten allemaal wat van uitstel komt… Juist, afstel. Ik heb me toen maar eens heel berispend toegesproken dat ik eindelijk mijn eerste blog moet schrijven. En zie daar, hier is mijn allereerste blog.

 

2.Talk your talk…

Het tweede is praten. Ik kan er wat van. Het zit bij mij in de familie van moederskant. Dan ben ik nog de rustigste… Mijn moeder is hier een master in. Die praat je de oren van het hoofd…

Anyways… praten dus.

Ik bedacht me, als ik zo makkelijk praat, waarom ga ik dan niet experimenteren met podcasten? Met dit idee heb ik wel een tijdje mee rondgelopen, want hoe pak je nu zoiets aan? Ik heb op Google rondgesnuffeld en daar kwam ik Mirjam Hegger tegen. Zij heeft van podcasten haar passie gemaakt. Deze dame weet ALLES van podcast maken. Natuurlijk maakt ze zelfs ook podcasts.

In haar podcast Hooked on Business deelt zij haar kennis over gezond opbouwen van je bedrijf. Hoe doe je dat? Wat doe je wel en wat doe je vooral niet?Omdat ze podcasten zo leuk vond is ze begin 2020 met de Podcast Masters Podcast begonnen. Daarin deelt zij haar kennis en tips over succesvol podcasten voor ondernemers.

In mijn ogen maakt dat Mirjam een echte Podcastexpert.

Vorige week deed ik mee aan haar Podcast Challenge. Hierin werd ik op sleeptouw genomen. Hoe start je in vijf stappen je podcast? Vijf stappen verdeeld over vijf dagen.

Dag 1: Onderwerp kiezen. Hoe doe je dat? Welke methode kun je daarvoor gebruiken? Maar vooral, kies je onderwerp vanuit passie. Waar word je blij van? Je voelt het… het vuurtje in je gaat ervan branden elke keer als je het er over hebt.

Dag 2: Je ideale luisteraar. Wie is dat? Jouw ideale luisteraar is jouw ideale klant. Maar vooral: jouw ideale klant is jouw ideale luisteraar. Waar word je blij van? Welke klant is dat? Wie help je het liefst? Kies je voor iedereen, dan kies je voor niemand.

Dag 3: Format kiezen. Wat voor soort afleveringen wil je maken? Ga je interviewen, heb je een co-host of ga je solo-afleveringen maken waarin jij praat over je onderwerp? Belangrijkste is: kies de format die bij je past waarin jij helemaal jezelf kan zijn.

Dag 4: podcast opnemen. Wat heb je nodig: welke microfoon? Welke opname apparatuur? Welke opname software e.d. Ik heb besloten dat ik niet moeilijk ga lopen doen en voor eenvoudig ga en neem op via spraakrecorder op mijn telefoon en de microfoon van mijn koptelefoon. Deze dag ga je je 1ste aflevering opnemen

Dag 5: podcast online slingeren. Aflevering dag eerder opgenomen, editen… welke software gebruik je daarvoor? Nadenken over podcast host en op welke kanalen drop je je podcast? En dan ook echt lanceren…

Al deze lessen en bijbehorende pdf’s ontving ik via WhatsApp en het waren vooral, hoe kan het ook anders … geluidsfragmenten. Deze manier van teaching, ik heb het nog nooit meegemaakt. Het zet je echt aan om deze stappen heel makkelijk te zetten. In elk geval, dat is hoe het bij mij werkte. Ik heb er maar 1 woord voor… GENIAAL!

 

Leren is weten

Wat ik vooral leer van de podcast afleveringen van Kim Munnencom en van deze podcast challenge is, dat je het vooral moet doen! Als je die laatste stap niet zet, als je alles wat je geleerd hebt niet toepast omdat je misschien bang bent om je plekje in “the spotlight” te pakken of om welke reden dan ook, dan blijf je altijd aanmodderen op de manier die je altijd gedaan hebt.

Ik weet er alles van. Sinds ik ondernemer ben, ben ik daar expert in geworden. En weet je, daar heb je uiteindelijk alleen maar jezelf mee. Als jij je boodschap niet verspreidt, dan zal niemand te weten komen wat je doet en wat je te brengen hebt. Het maakt gewoon niet uit waar je begint, als je maar begint.

Dus kom in die actiestand. Ga het doen. Maak het commitment met jezelf en ben consistent. Maar vooral…. maak het leuk voor jezelf want zo hou je je commitment het langste vol.

 

Veel Liefs,

    Chantal